Kök
Ett kök renoverat i perfektion med inspiration hämtad från södra Frankrike och Provence. Köket är specialritat och platsbyggt av välrenommerade ”Taras Hallgren & son AB”. Bänkskiva i påkostad kalksten och stänkskydd från Fired Earth.
Kyl/Frys: SMEG (2014)
Spis: Falcon (2014)
Diskmaskin: Fisher & Paykel (2014)
Micro: Whirlpool (2014)
Fläkt: Fjäråskupan – Kolfilter (2014)
Golv: Hårdvaxoljat grangolv (Douglas gran)
Väggar: Målade (Alcros Sandsten)
Sovrum (nedervåning)
Idag utgör detta lägenhetens Master Bedroom, med platsbyggd förvaring bakom specialdesignade, glasinfattade garderobsdörrar och här med en specialbyggd sängstomme (denna kan med enkelhet tas bort och under finns den vackra fiskbensparketten bevarad).
Golv: Fiskbensparkett i ek
Väggar: Tapetserade med tapet från Sandberg
Badrum
Badrummet renoverades 2010 och byggdes ut för att kunna innefatta (torr) bastu, dusch, badkar, WC, tvättställ i kommod och egen tvättavdelning (med tvättmaskin och torktumlare från Cylinda 2010). Påkostade materialval med klinker från Marrakech och platsbyggda skåp med skåpsinredning. (OBS duschens olika funktioner har slutat att fungera och fungerar nu endast som en vanlig dusch)
Golv: Betongklinker från Marrakech design (Voltaire), med underliggande golvvärme
Väggar: Halvkaklade i vitt kakel, ovanför målade väggar
Vardagsrum/Matsal
Stort sällskapsrum med två separata avdelningar som avskärmas med en vägg samt braskamin. Här återfinns återigen platsbyggda finsnickerier. Rummet ramas in av höga fotlister som är inmålade i samma gråa nyans som väggarna. Under trappan till övervåningen finns ett platsbyggt städskåp.
Rummet har fönster åt två håll och har nygjorda ytskikt.
Golv: Målad furuparkett
Väggar: Målade NCS 2502-y
Övervåning
För många år sedan byggdes trappan upp till övervåningen, trots att vinden inte tillhör lägenhet. (Men sedan tidigare finns beslut från föreningen att lägenhetsinnehavarna får lov att bygga om och nyttja vinden som bostadsyta, däremot är överlåtelsen (rent juridiskt) inte klar.
Beslut är fattat om att införliva vinden i lägenheten.
Beslutet är att varje port (= två lägenheter,bottenplan och andravåning) skall få bygga om och nyttja sin vind och källare som bostadsyta. Dock skall varje lägenhet ha tillgång till minst ett förråd (ca 1/4) av vind eller källare. Rent juridiskt är inte överlåtelsen helt klar, men förhoppning är att det skall lösas senast 2017. Ingen kostnad skall tas ut och befintlig hyra skall inte påverkas av överlåtelsen.
Däremot står föreningen inte för värme uppe på vinden, utan denna står lägenhetensinnehavaren själv för.
Vinden utgör ca 32 kvm BOA som fördelas på två sovrum och ett större allrum/arbetsrum. (Biarea på ca 30 kvm tillkommer)
Sovrum 2
Mot öster vetter lägenhetens andra sovrum. Här bor idag en av parets två söner. För att inte förhindra ljusinsläppet i allrummet har man valt att avskärma rummen med en glasinfattad spegeldörr och ett sidofönster (Husets originalfönster).
Golv: Målat originalbrädgolv i gran
Väggar: Målade
Sovrum 3
Nästan som i sagornas värld ligger det tredje sovrummet gömt bakom en lönndörr i den platsbyggda bokhyllan. Ett fantastiskt rum med stort takfönster lugnt avskilt från brorsan i andra ändan.
Golv: Målat originalbrädgolv i gran
Väggar: Målade
Arbetsrum/Allrum/Bibliotek
Precis bredvid trappan ligger en väl inslutet arbetsrum som omringas av platsbyggd förvaring, ljuset kommer från två stora takfönster ovanför trappan. De platsbyggda bokhyllorna följer med ut i allrum/bibliotek/lekrummet.
Golv: Målat originalbrädgolv i gran
Väggar: Målade och tapetserade
Övervåningen har även en utrymningsväg till trapphuset.
Källarförråd om ca 15 kvm
** Boarean på 111 kvm består av nedervåning 79 kvm och vind 32 kvm
Brukssamhället Jonsered började växa fram på 1830-talet till följd av att skottarna William Gibson och Alexander Keiller valde att här etablerade en textilindustri. Allt eftersom verksamheten utökades växte behovet av arbetskraft. När de som levde i närområdet inte längre räckte till började man söka efter arbetare i ibland annat Småland, Värmland och Dalarna. Gibson lockade med arbetskontrakt på mellan tre till fem år. Dessa innebar en fast lön och bostad. För att infria löftet om bostäder byggde man först lägenheter på själva fabriksområdet; när de inte längre räckte till började man även bebygga det som idag är Jonsered samhälle.
1860 lät Gibbson uppföra kyrkan på marken ovanför det som tidigare varit gården Manered. Kyrkan ritades av A W Edelswärd, som även bland annat har ritat Stockholms och Göteborgs centralstationshus samt Hagakyrkan. 1862 byggdes våra hus på den gamla gårdsmarken. Husens konstruerades efter tydliga anglosaxiska förebilder. Det karakteristiska röda och gula teglet tillverkades av lera från Säveån och brändes på fabriken.
Gibson kontrollerade länge i stort sätt allt i Jonsered. Allt utan ”Gapet”. Gapet låg på den plats där Kyrkogatan möter Jons väg. Platsen blev med tiden en samlingspunkt för Jonseredsborna. Det var där man träffades för att umgås och prata, ibland dansade man, men framförallt argumenterade man – ofta politik. Under 1880-talet börjar man även att sälja varor där. Av någon anledning valde Gibson att inte lägga sig i den egentligt olovliga verksamheten som med tiden utvecklas till en mer organiserad handel med salustånd som sattes upp torsdagar och fredagar längst hela Kyrkogatan. Efter några år flyttade verksamheten till ”Torget”, den plats som idag är vår parkeringsplats. Därav namnet Torgvägen.